Vind de beste deurwaarder voor jouw opdracht!

Gratis & vrijblijvend

Deurwaarder inschakelen, hoe werkt het en wat zijn de kosten?

Heeft het versturen van een herinnering en aanmaning geen effect gehad tot het betalen van de openstaande factuur? Kies dan voor het inschakelen van een deurwaarder. Dit is vaak de laatste stap tot het aanzetten tot betaling van een rekening en zeer effectief.

Lees hier meer over het inschakelen van hulp, de werkwijze en het verschil tussen reguliere deurwaarders en gerechtsdeurwaarders. Daarnaast vind je hier meer informatie over de kosten. Denk je erover na om een specialist in te schakelen? Vul dan je gegevens in en ontvang snel een aantal offertes.

Wanneer schakel je een deurwaarder in?

En deurwaarder wordt meestal ingezet als laatste stap. Wanneer aanmaningen geen effect hebben en er nog steeds geen betaling is, is dit zeer effectief. Er wordt altijd zo gewerkt naar een snelle oplossing voor het betalen van de openstaande factuur.

Heb je al meerdere aanmaningen verstuurt? Constant contact proberen te zoeken met de wanbetaler en toch blijft de betaling van de rekening uit? Dan is het vaak noodzakelijk om verdere stappen te nemen. Schakel hulp in:

  • bij uitblijven van een betaling;
  • bij weigering tot betaling van de vordering;
  • wanneer aanmaningen en herinneringen geen effect hebben.

deurwaarder

Hoe deurwaarder inschakelen?

Een deurwaarder inschakelen is geen gemakkelijke keuze. Vooral niet als je de goede relatie met je klant wil behouden of persoonlijke banden hebt met de debiteur. Het inschakelen van hulp is niet alleen mogelijk voor een bedrijf, maar ook voor een particulier.

Hulp inschakelen gaat eenvoudig en snel via het offerteformulier. Vul je gegevens in en je ontvangt spoedig een aantal offertes om te vergelijken. Zorg ook dat je snel je geld binnen krijgt waar je recht op hebt en schakel een deurwaarderskantoor in.

Vergelijk gratis offertes

Deurwaarder inschakelen? Vraag vrijblijvend offertes aan bij bureaus uit onze bedrijvengids.

Wat doet een gerechtsdeurwaarder?

Een gerechtsdeurwaarder doet meer dan alleen het sturen van een aanmaning. Gerechtsdeurwaarders zijn openbare ambtenaren. Ze hebben een opleiding gevolgd en zijn benoemd. Ze verrichten ambtelijke werkzaamheden voor het vorderen van een incasso. Een gerechtsdeurwaarder mag een dagvaarding uitbrengen en een vonnis uitvoeren. Daarnaast mag hij ook beslag leggen op inboedel, salaris en vermogen. Ook houden ze regelmatig contact met de schuldenaars om te zorgen dat er snel overgegaan wordt tot betaling van de vordering. Het takenpakket van een gerechtsdeurwaarder is dus zeer uitgebreid. Lees op de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders meer over de werkzaamheden.

Verschil deurwaarder en gerechtsdeurwaarder?

Tussen een ‘gewone’ deurwaarder en gerechtsdeurwaarder zit een verschil. Een gerechtsdeurwaarder heeft meer rechten. Een deurwaarder mag bijvoorbeeld geen beslag leggen of een vonnis uitvoeren. Deurwaarders fungeren als tussenpersoon tussen de schuldeiser en schuldenaar. Soms is de rechtbank er ook bij betrokken. Moet er een gerechtelijke dagvaarding afgeleverd worden? Dan mogen alleen gerechtsdeurwaarders dit doen. Ook voor het leggen van beslag worden er gerechtsdeurwaarders ingeschakeld. Sommige werkzaamheden zijn hetzelfde. Denk hierbij aan het versturen van een aanmaning, contact houden en andere taken omtrent het vorderen van een incasso.

Kosten van een deurwaarder

Voordat je overgaat tot inschakelen van een expert zijn er vaak al incassokosten bij de wanbetaler in rekening gebracht. Vanaf het moment van dagvaarden mogen er ook andere incassokosten gerekend worden. Denk hierbij aan de tarieven voor het verrichten van de ambtshandelingen voor het dagvaarden, het officieel overhandigen van de gerechtelijke uitspraak, het leggen van beslag en eventuele ontruiming van een woning. De hoogte de kosten voor een incasso zijn wettelijk vastgelegd. Daarnaast worden er vaak administratiekosten in rekening gebracht. Deze worden ook wel afwikkelingskosten genoemd. Denk hierbij aan het opbouwen van het dossier en verwerken van betalingen.

Wie betaalt de kosten van de deurwaarder?

De deurwaarderkosten bestaan uit alle kosten die gemaakt worden door de werkzaamheden voor het incasseren van de schuld. Maar wie betaalt die deurwaarderskosten? Ze worden in rekening gebracht op de schuldenaar. In de meeste gevallen betaalt de debiteur dus de kosten.

Zijn de kosten echter hoger? Dan wordt er een gedeelte in rekening gebracht bij de schuldeiser. Daarnaast rekent een deurwaarderskantoor vaak afwikkelingskosten. Afwikkelingskosten worden in rekening gebracht voor de kosten voor administratie, het verwerken van de betaling (of eventuele termijnen van een betalingsregeling) en afwikkeling van het dossier.

Buitengerechtelijke kosten van deurwaarder

Wanneer de gang naar de rechter nog niet nodig is of wanneer er geen gerechtsdeurwaarders zijn ingeschakeld, spreken we van buitengerechtelijke kosten. Bij een buitengerechtelijke incassoprocedure is er geen tussenkomst van de rechter. De buitengerechtelijke deurwaarderskosten worden bepaalt aan de hand van wettelijke regels. De hoogte wordt berekend aan de hand van vastgestelde percentages en het openstaande bedrag. Er mogen geen andere kosten in rekening gebracht worden. Wel mag er rente over het openstaande bedrag in rekening gebracht worden bij de schuldenaar. Ben je niet BTW-plichtig? Dan is het ook mogelijk om BTW over de kosten te berekenen.

Gerechtelijke kosten van deurwaarder

Zodra er ambtshandelingen uitgevoerd moeten worden, spreken we van een gerechtelijke incassoprocedure. Er worden dan gerechtelijke kosten gemaakt. Ook hiervoor gelden wettelijke regels. Gerechtsdeurwaarders mogen niet zomaar een bedrag bedenken en in rekening brengen. Op de website van de overheid lees je meer over de wet- en regelgeving omtrent de hoogte van de kosten. Gerechtelijke kosten bestaan uit de kosten voor het opstellen en uitvoeren van een gerechtelijke uitspraak, het overhandigen van een vonnis, het contact houden met een schuldenaar en de kosten voor de dagvaarding.

Verschil gerechtsdeurwaarder en incassobureau?

Er is een verschil tussen een gerechtsdeurwaarder en een reguliere deurwaarder. Maar er is ook nog een verschil tussen een gerechtsdeurwaarder en een incassobureau. Een incassobureau wordt meestal als eerste ingeschakeld wanneer een incasso niet betaald wordt. Echter mag een incassobureau geen dagvaarding opleggen, beslag leggen op loon, inboedel of bankrekeningen, of een woning uitruimen. Een incassobureau heeft hier geen wettelijke status voor. Heel kort gezegd: een deurwaarder mag meer dan een bureau. Een gerechtsdeurwaarder heeft nog wettelijke bevoegdheden, waardoor hij ook vonnissen mag uitvoeren.

deurwaarder inschakelen

Deurwaarder inschakelen als particulier of bedrijf?

“Mag ik als particulier ook een deurwaarder inschakelen?” Deze vraag krijgen we vaak en het antwoord is heel simpel: Ja, dat mag. Vaak denkt men dat dit alleen voor bedrijven werkt, maar dit is niet het geval. Ook als particulier met een openstaande vordering is het inschakelen van deskundige hulp zeer handig. Bijvoorbeeld bij het uitblijven van een betaling na een lening of verhuur van een kamer. Als bedrijf is het inschakelen van een deurwaarder vaak de laatste stap, er zijn dan al heel wat stappen genomen om een wanbetaler te dwingen tot betalen.

Voordelen inschakelen gerechtsdeurwaarder?

Denk je erover na om een gerechtsdeurwaarder in te schakelen? Dan profiteer je van een aantal voordelen. Wanneer een buitengerechtelijke procedure geen effect heeft op de debiteur en je nog steeds een openstaande vordering hebt, is dit een verstandige keuze. Vaak werkt deze methode afschrikkend, waardoor er sneller overgegaan wordt tot betalen. Daarnaast hebben gerechtsdeurwaarders meer mogelijkheden om een wanbetaler te dwingen tot betalen. Bijvoorbeeld het dagvaarden van een wanbetaler, het leggen van beslag op een woning, salaris of bankrekeningen en het uitruimen van een woning.

De voordelen:

  • Van incasso tot uitvoeren van vonnis
  • Schrik effect bij debiteur
  • Eenvoudig een gerechtelijke procedure opstarten
  • Afdwingen van betaling

Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Ben je ZZP’er en blijf je zitten met een onbetaalde factuur? Of betaalt je ex de alimentatie maar niet? Wil je een professionele hulp inschakelen? Dan horen we vaak: ‘Gaat me dat veel geld kosten?” Maar daar hoef je niet bang voor te zijn. Door je gegevens in te vullen ontvang je een aantal gratis en vrijblijvende offertes voor het inschakelen van een deurwaarder.

Je vergelijkt de offertes eenvoudig en weet zeker dat je de beste specialist kiest voor jouw openstaande rekening. Deurwaarders nemen veel werk uit handen en werken naar een snelle betaling van de factuur toe. Dit is niet alleen zeer interessant voor een bedrijf, maar ook voor een particulier. Kies ook voor het inschakelen van hulp!

Start nu je gratis offerteaanvraag!